Το παλιούρι είναι ένα μελισσοτροφικό φυτό, το οποίο παράγει μέλι άριστης ποιότητας και κίτρινου χρώματος. Το όνομά του ποικίλει ανάλογα με την περιοχή (λέγεται επίσης και παλίουρος, αγκάθι της Ιερουσαλήμ και αγκάθι του Χριστού), γιατί η παράδοση λέει πως ο στρατιώτης από το συγκεκριμένο φυτό έκανε το στεφάνι που έβαλε στο κεφάλι του Ιησού πριν τη σταύρωσή του. Είναι ένας αγκαθωτός θάμνος με πλατιά κόμη, ύψους εως 5 μέτρων. Ο φλοιός του είναι σταχρόχρωμος.
Τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα σε βότρεις, και η εποχή άνθησης είναι κατά τους μήνες Μάιο-Ιούνιο. Ο καρπός του είναι πολύ χαρακτηριστικός, ξηρός και κόκκινοκίτρινος με εξωκάρπιο δερματώδες (στρόγγυλος, σαν μικρός δίσκος). Η γεωγραφική του εξάπλωση είναι κυρίως σε παραμεσόγειες περιοχές (εκτός από τα νησιά), στη βαλκανική χερσόνησο και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Στην Ελλάδα, το βρίσκουμε στην θερμότερη περιοχή της παραμεσογειακής ζώνης βλάστησης.
Το παλιούρι παράγει μέλι άριστης ποιότητος,κίτρινου χρώματος,
με πολύ καλό ιξώδες. Αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και σε τόπους
που υπάρχει μεγάλος αριθμός φυτών, ένα δυνατό μελίσσι μπορεί
άνετα να συλλέξει μέχρι και δώδεκα κιλά μέλι άριστης ποιότητας.
Έχει αναφερθεί πως τα μελίσσια στην εποχή άνθισης του παλιουριού (Μάιο και Ιούνιο) κάνουν
θαυμάσιες βασίλισσες, γιατί είναι πολύ καλά ταϊσμένες σε βασιλικό πολτό από την πολύ και φρέσκια γύρη που μπαίνει στις κυψέλες.
Διαβάστε επίσης
Πηγή Κειμένου: Βιβλίο Δασολογίας Δασική Βοτανική II (δέντρα και θάμνοι των δασών την Ελλάδας) Νικολάου Ηρ. Αθανασιάδη, melissomania.gr
Πηγή Φωτογραφίας: flora.nhm-wien.ac.at
Πηγή Φωτογραφίας: flora.nhm-wien.ac.at
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου