Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μελισσοκομικά Φυτά: Κουμαριά 🍃 Arbutus unedo

 Η κουμαριά είναι ένας δεντρώδης θάμνος ύψους 1,5-3 μέτρων, και στην Ελλάδα υπάρχουν 2 είδη του: Το Arbutus unedo, και το Arbutus andrachne. Το πρώτο ανθίζει κατά την άνοιξη, και το δεύτερο στο τέλος του φθινοπώρου. Από το τελευταίο σπάνια ευνοούνται οι μέλισσες, το Arbutus unedo όμως είναι πολύ χρήσιμο για τη μελισσοκομία καθώς συντελεί στην ταχεία ανάπτυξη των μελισσών κατά την κατάλληλη εποχή.
 

  Λίγα λόγια για τα 2 είδη
Arbutus unedo: Μεγάλος θάμνος ύψους 1,5-3 μέτρων, ή καμία φορά μικρό δέντρο ύψους ως 12m. Ξηρόφλοιο, σταχτοκόκκινο, τραχύ και λεπιδωτό. Τα άνθη του είναι λευκά ή ανοιχτά ροδόχρωμα, σε κρεμαστές βοτρυόμορφες ταξιανθίες. Ανθίζει Σεπτέμβριο+Μάιο. Ο καρπός του είναι διαμέτρου 15-20 χιλ., εξωτερικά πολύ κοκκώδης και βρώσιμος-αρχικά κίτρινος, αργότερα κόκκινος με 4-5 μικρά σπέρματα. Στη χώρα μας και στην Ιταλία παρασκευάζεται αλκοολικό ποτό από τον καρπό του. Η γεωγραφική του εξάπλωση είναι στις παραμεσογειακές περιοχές και στις ακτές του Ατλαντικού, από Μικρά Ασία ως ΝΔ Ιρλανδία. Στην Ελλάδα, το είδος αυτό έχει γεωγραφική εξάπλωση στην ευμεσογειακή ζώνη βλάστησης.

Arbutus andrachne: Θάμνος, καμιά φορά μικρό δέντρο. Φλοιός τελείως λείος και καστανοκόκκινος. Το καλοκαίρι απολεπίζεται σε ράκη, σαν χαρτί και εμφανίζεται ένας νέος, λείος και λευκωπός φλοιός. Τα άνθη του είναι λευκά, σε όρθιες, λίγο τριχωτές ταξιανθίες. Ανθίζει Μάρτιο-Απρίλιο. Ο καρπός του είναι διαμέτρου 10-15 χιλ., εξωτερικά λεπτά, θηλωτά κοκκώδης, πορτοκαλόχρωμος, σκληρός. Η γεωγραφική του εξάπλωση είναι στη Ν. Αλβανία και Ελλάδα ως την Κριμαία και Παλαιστίνη. Στην Ελλάδα, στην ευμεσογειακή ζώνη βλαστήσεως.

Όταν ο καιρός είναι καλός, τα μελίσσια έχουν αλματώδη αύξηση από την ανοιξιάτικη κουμαριά αλλά και μαζεύουν αρκετό μέλι. Η γεύση του μελιού είναι μεν δυσάρεστη, αλλά είναι κατάλληλο για τη διατροφή του γόνου μέχρι την κύρια ανθοφορία.

Πηγή φωτογραφίας: summer-dry.com
Πηγή Κειμένου: Βιβλίο Δασολογίας Δασική Βοτανική II (δέντρα και θάμνοι των δασών την Ελλάδας) Νικολάου Ηρ. Αθανασιάδη, Σύγχρονες Μέθοδοι Εντατικής Εκμετάλλευσης "Μελισσοκομία", του κ. Νικ.Ι.Νικολαίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...