Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Μελισσοκομικά φυτά: Καστανιά

Το μέλι της καστανιάς είναι αγαπητό σε πολύ κόσμο, λόγω του σκούρου του χρώματος και κυρίως της ημίπικρης-ιδιαίτερης γεύσης του. Είναι πολύ αρωματικό, και επιπλέον αργεί πολύ να κρυσταλλώσει (περίπου 2 χρόνια). Σήμερα λοιπόν θα δούμε μαζί λεπτομέρειες για την καστανιά σαν μελισσοκομικό φυτό.

Η καστανιά στην μυθολογία μαζί με την καρυδιά θεωρούνταν ως τα ιερά δέντρα του Δια τα οποία προστατεύονταν και λατρεύονταν μάλιστα. Η καστανιά λοιπόν (Castanea sativa η επιστημονική της ονομασία) έχει πολλά αυτοφυή δάση σε όλη τη νότια Ευρώπη, και μάλιστα στη χώρα μας καλλιεργείται σχεδόν παντού. Από μελισσοκομικής πλευράς η καστανιά είναι ένα δέντρο που παράγει άριστης ποιότητας γύρη -οπότε είναι μία πολύ καλή πηγή για εξίσου καλής ποιότητας μέλι. Στην χώρα μας συναντάται και σε άγρια μορφή, σε δάση δηλαδή αλλά και σε καλλιεργήσιμη μορφή. Σε καλλιεργήσιμη μορφή εξαιτίας της περιποίησης του το δέντρο δίνει μεγαλύτερες ποσότητες ανθοφορίας, καρπού και κατ' επέκταση γύρη και νέκταρ σε σχέση με την άγρια μορφή, αλλά υπάρχει και το ρίσκο των ραντισμάτων φυσικά ενός προβλήματος που δεν υφίσταται στην άγρια καστανιά. 


Η πικρή σε γεύση αλλά και πλούσια σε συστατικά γύρη της καστανιάς βοηθάει ουσιαστικά τα μελίσσια για να μεγαλώνουν το γόνο τους. Εκτός από την εξαιρετικής ποιότητας γύρη που αναφέραμε παραπάνω, η καστανιά δίνει και μελιτώδεις εκκρίσεις από την αφίδα Myzocallis castanicola. Οι εκκρίσεις αυτές παράγονται από τον Μάιο και συνεχίζονται έως τον Ιούλιο.

Οι μέλισσες αναγνωρίζουν τα άνθη της καστανιάς απο πολύ μακρινή απόσταση , τρελαίνονται και μπορούν να συλλέγουν ακόμη και στο σκοτάδι μολις βασιλεύει. Μάλιστα αναφέρεται ότι μπορεί να γίνουν και επιθετικά γύρω από την κυψέλη τους εφόσον η δύναμη που τους δίνει η ανθοφορία είναι μεγάλη.

Πηγές
orinimelissa.blogspot.gr
melissomania.gr
melissocosmos.com

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...