Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Τάισμα μελισσιών & θεραπεία για τη βαρρόα


Το τάισμα των μελισσών τώρα το χειμώνα είναι απαραίτητο, γιατί λόγω του κρύου δεν είναι εύκολη η αναζήτηση της τροφής από τις μέλισσες. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, απλά απαιτεί αρκετό χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Στη σημερινή ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να ταΐσουμε τα μελίσσια, και πώς θα τα θεραπεύσουμε από τη βαρρόα. Η βαρρόα είναι ένα παράσιτο που εγκαθίσταται στο σώμα της μέλισσας και της απομυζά θρεπτικές ουσίες, και δυστυχώς είναι μία ασθένεια πολύ διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια για αυτό και πρέπει οι μελισσοκόμοι να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. 
 
 
Η διαδικασία λοιπόν ξεκινάει με το καπνηστήρι: Με τον καπνό που βγάζει απομακρύνονται οι περισσότερες μέλισσες από την κυψέλη. Αφαιρούμε τη ζελατίνη με τα υπολείμματα τροφής των μελισσών. Έπειτα, με τη βοήθεια ειδικής σύριγγας εμποτίζουμε ανάμεσα σε κάθε πλαίσιο με οξαλικό οξύ για να θεραπεύσουμε (ή πιο σωστά να ελαττώσουμε) τη βαρρόα των μελισσιών.
 
 
Τέλος, τοποθετούμε επάνω με εγκάρσια κατεύθυνση την καινούργια τροφή για τις μέλισσες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία λευκή πλάκα, την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από διάφορα μαγαζιά με μελισσοκομικά είδη.
 
 
Η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου 5-10 λεπτά για κάθε κυψέλη. Στη συνέχεια την ακολουθούμε για όλες μας τις κυψέλες. Για αυτή την εποχή (που είμαστε στο χειμώνα) το καλύτερο είναι να ταΐζουμε τις μέλισσές μας περίπου μία φορά στις 15 μέρες, και φροντίζουμε να είναι μέρα με καλό καιρό ώστε οι περισσότερες μέλισσες να βρίσκονται εκτός κυψέλης (σε πτήση) και η δουλειά μας να γίνεται πολύ ευκολότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...