Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μελισσοκομικά Φυτά: Χαρουπιά 🍃 Ceratonia siliqua

Η χαρουπιά θεωρείται ως  ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά. Δίνει νέκταρ - γύρη και τρομερή ανάπτυξη στα μελίσσια. Εκτός από τα άνθη του, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και η καρποί της χαρουπιάς για την ανάπτυξη των μελισσών, καθώς περιέχουν πρωτείνες, υδατάνθρακες, φώσφορο, κάλιο. Δυστυχώς στη χώρα μας πλέον δεν καλλιεργείται μαζικά, παρόλο που για πολλά χρόνια ο καρπός της χαρουπιάς έθρεψε πολλές γενιές σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Η χαρουπιά είναι ένα δέντρο ύψους 7-10 μέτρων, με ισχυρό κορμό και πλατιά κόμη. Ο φλοιός της είναι καστανοσταχτής. Η γεωγραφική της εξάπλωση είναι: στην παραμεσόγεια περιοχή της Ν. Πορτογαλίας. Στην Ελλάδα θα τη βρούμε κοντά σε ακτές σε πετρώδεις και προσήλιες θέσεις, στην Αττική, Εύβοια, Πάρο, Νάξο, Κρήτη κ.α.


 Η ανθοφορία της χαρουπιάς πραγματοποιείται το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) και τα άνθη της είναι αρρενοθήλεα ή καθαρά αρσενικά, πρασινωπά, σε βότρεις. Ο καρπός της είναι χαρακτηριστικός, πολύ μεγάλος με μήκος 12-20cm και πλάτος 2cm, δερματώδης και καστανοιοχρωμος.

Πηγή Φωτογραφίας: Wikimedia Commons, issaris.gr
Πηγή Κειμένου: melissocosmos.com
Δασική Βοτανική 2 (Δέντρα & Θάμνοι των δασών της Ελλάδος), Νικολάου Ηρ. Αθανασιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...