Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Μελισσοκομικά φυτά: Θυμάρι 🍃 Thymus vulgaris

Το θυμάρι είναι ο γνωστός σε όλους μας θάμνος, με τα μοβ λουλουδάκια και τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Λέγεται αλλιώς και θύμιο, και η επιστημονική του ονομασία είναι Thymus Vulgaris. Η ανθοφορία του θυμαριού μπορεί να ποικίλει, για αυτό και τα θυμάρια κατατάσσονται σε πρώιμα και όψιμα. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυή είδη και τα πιο σημαντικά είναι:
1. Αγριοθυμάρι. Θύμος ο κεφαλωτός Thymus capitatus
2. Χαμοθρούμπι. Θύμος ο γραπτός Τhymus striatus.
3. Σμάρι.Θύμος η Ζυγίς ή Θύμος ο αττικός Thymus atticus

Πηγή Φωτογραφίας: www.bioathens.com

Ετυμολογικά το θυμάρι ή θύμος όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι, προέρχεται από την λέξη θύω, η οποία αρχικά είχε την σημασία του «βγάζω καπνούς» και αργότερα του «θυσιάζω». Από την ίδια ρίζα προέρχονται και οι λέξεις θυμίαμα και θυμιατίζω.

Αποτελεί κορυφαίο μελισσοκομικό φυτό, δίνοντάς μας αρωματικό μέλι με υψηλή διατροφική αξία και ανοιχτόχρωμο- καθώς και έχει γεύση ελαφρώς καυστική. Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο που το κυριότερο συστατικό του είναι η θυμόλη (ποσοστά άνω του 25%). Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και υπήρξε φυσικός προκάτοχος των σύγχρονων αντιβιοτικών.  Η θυμόλη έχει εφαρμογές και στη μελισσοκομία, αφού μπορεί κανείς να καταπολεμήσει με αυτή βιολογικά το μεγαλύτερο εχθρό της μέλισσας στην Ελλάδα (μετά τον άνθρωπο) το βαρρόα. Το μέλι από θυμάρι κάνει να κρυσταλλώσει περίπου 9 μήνες

Το θυμαρίσιο μέλι είναι αρκετά δύσκολο στην παραγωγή του, για αυτό και η τιμή του είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφήνοντας υψηλό κέρδος στους μελισσοκόμους.

Πηγές Κειμένου: Wikipedia, bees.gr

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...