Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Έλεγχος & Τάισμα Μελισσιών ✎ Άνοιξη 2016


Κάθε 15 μέρες περίπου είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα μελίσσια μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλα πάνε καλά. Είδαμε σε αυτή την ανάρτηση τον τρόπο που γίνεται το τάισμα των μελισσιών, οπότε σήμερα δεν θα αναλύσουμε το συγκεκριμένο θέμα.  

Βρισκόμαστε λοιπόν στις αρχές της άνοιξης, και οι μέλισσες ξεκινούν να αναπαράγονται με ταχύ ρυθμό καθώς και να "κουβαλούν" περισσότερες γύρες, άρα δημιουργούν και μεγαλύτερη ποσότητα μελιού. Προκειμένου να τις βοηθήσουμε να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, δεν σταματάμε να τις βοηθάμε με έξτρα τροφή (ειδική για μέλισσες), και φτιάχνουμε ένα ειδικό σιρόπι: Βράζουμε σε μία κατσαρόλα μισό μέρος νερό και μισό μέρος ζάχαρης, τοποθετούμε το περιεχόμενο σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι με τρύπες.


Φυσικά, στον έλεγχο των μελισσιών το πρώτο που κάνουμε είναι να τσεκάρουμε αν στην κάθε κυψέλη υπάρχει η βασίλισσα. Για τη δική μας διευκόλυνση, η κάθε βασίλισσα μαρκάρεται με ένα συγκεκριμένο χρώμα για κάθε χρονιά ώστε να την αναγνωρίζουμε αμέσως.


Σε ένα τετράδιο σημειώνουμε για κάθε κυψέλη το μέγεθος του πληθυσμού της, και των γόνων που υπάρχουν.


Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε στο μέσο και κάτω αριστερά της φωτογραφίας το γόνο, ενώ επάνω και δεξιά διακρίνονται σφραγισμένα κελιά με μέλι. Αυτό συμβαίνει ώστε οι μέλισσες να μπορούν εύκολα να ταΐζουν τους γόνους με μέλι, για να αναπτυχθούν γρήγορα. Το Ν σημαίνει αριθμός της κυψέλης, το Π είναι ο πληθυσμός σε πλαίσια και το Γ είναι ο γόνος. Ας πούμε στην πρώτη σειρά βλέπουμε ότι στην κυψέλη νούμερο 35 έχουμε 7 πλαίσια περίπου πληθυσμό, από τα οποία τα 4 έχουν γόνο.


Για να καλύψουν το κενό του πλαισίου στην κυψέλη ή αν δεν χωράνε στα πλαίσια, οι μέλισσες μπορούν να "χτίσουν" στην άκρη της κυψέλης κηρήθρα. 


Χρειάζεται λοιπόν σε κάθε κυψέλη ο μελισσοκόμος να ελέγχει όλα τα πλαίσια κατά τον έλεγχο. Η διαδικασία παίρνει περίπου 5-10 λεπτά για κάθε κυψέλη, και όπως είπαμε παραπάνω πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες περίπου. Την άνοιξη πρέπει να ελέγχονται και πιο συχνά ο έλεγχος, για να προλάβουμε τη σμηνουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...