Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Home Spa: Πώς θα εξαφανίσεις τα μαύρα στίγματα με μέλι!

Αν θέλεις να εξαφανίσεις τα μαύρα στίγματα που έχεις στο πρόσωπό σου στη στιγμή, σήμερα θα σου πω το μυστικό! Το μαγικό αυτό μείγμα βρίσκεται σε κάθε σπίτι: Μέλι και λεμόνι. Ανακατεύεις λοιπόν 3-4 σταγόνες λεμονιού σε μία κουταλιά του γλυκού μέλι, κι έπειτα απλώνεις το μείγμα στα σημεία που έχεις μαύρα στίγματα-κυρίως κοντά στη μύτη. Περιμένεις 5-10 λεπτά και το απομακρύνεις, αυτό ήταν η επιδερμίδα σου θα είναι πιο καθαρή από ποτέ.

Photo by shape.gr

Για καλύτερα αποτελέσματα, μην ξεχάσεις να φροντίζεις την επιδερμίδα σου με μάσκες και scrub που να περιέχουν το αγαπημένο μας συστατικό, το μέλι! 

Διαβάστε επίσης

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μελισσοκομικά φυτά: Δάφνη 🍃 Laurus Nobilis

Η δάφνη η απολλώνιος , ή αλλιώς βάγια είναι ένα φυτό πολύ γνωστό σε όλους μας, και φυσικά αγαπητό στις μέλισσες. 

Βιολογία Φυτού & Ανθοφορία
Η δάφνη είναι ένας αειθαλής άνθος, με χαρακτηριστικά δερματώδη και αρωματικά φύλλα (που χρησιμοποιούνται και σε πολλές συνταγές μαγειρικής). Τα άνθη της είναι κίτρινα, και παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε καιρικές συνθήκες όπως παγετός ή ξηρασία. Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 10 μέτρα. Πολλαπλασιάζεται τόσο εγγενώς με σπόρους, όσο και αγενώς. Ξεκινά να ανθίζει από την περίοδο που βρισκόμαστε τώρα (τέλη Μαρτίου δηλαδή) και η ανθοφορία τελειώνει στα μέσα Απριλίου. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως η δάφνη είναι ιθαγενές φυτό.

Photo by here

Σχετικά με τη μελισσοκομία
Η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη, και παράγει πολύ ποσότητα γύρης πορτοκαλί χρώματος. Το μέλι της δάφνης δεν μπορεί να είναι αμιγές, καθώς το φυτό δε βρίσκεται σε τόσο μεγάλη εξάπλωση. Η δάφνη γενικά βοηθά στον πολλαπλασιασμό του πλυθησμού, καθώς και στο χτίσιμο των κεριών.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

DIY: Πώς να φτιάξεις εύκολα μπάρες δημητριακών με μέλι 🍴


Οι μπάρες δημητριακών είναι αγαπημένα snacks μικρών και μεγάλων. Μπορούν εύκολα να καταναλωθούν ανάμεσα στα κύρια γεύματα, δίνοντάς μας ενέργεια. Σήμερα θα δούμε μία πανεύκολη συνταγή, για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας μπάρες δημητριακών εύκολα και απλά και πάνω από όλα υγιεινά.

Τα υλικά μας;
Σοκολάτα υγείας, μέλι, cranberries και οι αγαπημένοι μας ξηροί καρποί.

Εκτέλεση
1)Ζεσταίνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.

2)Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ με μεμβράνη από πάνω ,σε μπεν μαρί.
3)Τέλος προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα από πάνω, ρίχνουμε λίγα ακόμα δημητριακά από πάνω, κλείνουμε τη μεμβράνη από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε ισομερείς μπάρες.

Πάρτε τις μπάρες μαζί σας καθημερινά, για να σας δίνουν ενέργεια κάθε στιγμή.
Καλή απόλαυση!

Photo by here

Επικονίαση: Η πιο σημαντική ωφέλεια της μέλισσας!


Είναι γνωστό ότι η μέλισσα μας προσφέρει ένα σύνολο από χρήσιμα προϊόντα, όπως το μέλι, η πρόπολη, το κερί και άλλα, όμως η σημαντικότερη ωφέλεια που προσφέρει στον πλανήτη μας είναι η επικονίαση

Επικονίαση ονομάζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα του ίδιου ή άλλου άνθους του ίδιου είδους φυτού. Η επικονίαση είναι δυνατόν να συμβεί με τον αέρα, με το νερό σε κάποια υδροχαρή φυτά και με τα έντομα (κυρίως τις μέλλισες). Αντίστοιχα λοιπόν έχουμε τις κατηγορίες: Ανεμογαμία, υδρογαμία και ζωογαμία. Όσον αφορά την επικονίαση, σημαντικό ρόλο την προσέλκυση των εντόμων (δηλαδή των μελισσών) παίζουν η γύρη, το νέκταρ, το χρώμα και το σχήμα των ανθέων. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν η γύρη μεταφέρεται πάνω στο στίγμα του άνθους, και έτσι έπειτα μπορεί να συντελεστεί η γονιμοποίηση και η αναπαραγωγή του φυτού. Για αυτό λοιπόν η επικονίαση είναι πολύ σημαντική "δουλειά" την οποία επιτελούν και οι μέλισσες.

Photo by here
 

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Έλεγχος & Τάισμα Μελισσιών ✎ Άνοιξη 2016


Κάθε 15 μέρες περίπου είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα μελίσσια μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλα πάνε καλά. Είδαμε σε αυτή την ανάρτηση τον τρόπο που γίνεται το τάισμα των μελισσιών, οπότε σήμερα δεν θα αναλύσουμε το συγκεκριμένο θέμα.  

Βρισκόμαστε λοιπόν στις αρχές της άνοιξης, και οι μέλισσες ξεκινούν να αναπαράγονται με ταχύ ρυθμό καθώς και να "κουβαλούν" περισσότερες γύρες, άρα δημιουργούν και μεγαλύτερη ποσότητα μελιού. Προκειμένου να τις βοηθήσουμε να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, δεν σταματάμε να τις βοηθάμε με έξτρα τροφή (ειδική για μέλισσες), και φτιάχνουμε ένα ειδικό σιρόπι: Βράζουμε σε μία κατσαρόλα μισό μέρος νερό και μισό μέρος ζάχαρης, τοποθετούμε το περιεχόμενο σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι με τρύπες.


Φυσικά, στον έλεγχο των μελισσιών το πρώτο που κάνουμε είναι να τσεκάρουμε αν στην κάθε κυψέλη υπάρχει η βασίλισσα. Για τη δική μας διευκόλυνση, η κάθε βασίλισσα μαρκάρεται με ένα συγκεκριμένο χρώμα για κάθε χρονιά ώστε να την αναγνωρίζουμε αμέσως.


Σε ένα τετράδιο σημειώνουμε για κάθε κυψέλη το μέγεθος του πληθυσμού της, και των γόνων που υπάρχουν.


Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε στο μέσο και κάτω αριστερά της φωτογραφίας το γόνο, ενώ επάνω και δεξιά διακρίνονται σφραγισμένα κελιά με μέλι. Αυτό συμβαίνει ώστε οι μέλισσες να μπορούν εύκολα να ταΐζουν τους γόνους με μέλι, για να αναπτυχθούν γρήγορα. Το Ν σημαίνει αριθμός της κυψέλης, το Π είναι ο πληθυσμός σε πλαίσια και το Γ είναι ο γόνος. Ας πούμε στην πρώτη σειρά βλέπουμε ότι στην κυψέλη νούμερο 35 έχουμε 7 πλαίσια περίπου πληθυσμό, από τα οποία τα 4 έχουν γόνο.


Για να καλύψουν το κενό του πλαισίου στην κυψέλη ή αν δεν χωράνε στα πλαίσια, οι μέλισσες μπορούν να "χτίσουν" στην άκρη της κυψέλης κηρήθρα. 


Χρειάζεται λοιπόν σε κάθε κυψέλη ο μελισσοκόμος να ελέγχει όλα τα πλαίσια κατά τον έλεγχο. Η διαδικασία παίρνει περίπου 5-10 λεπτά για κάθε κυψέλη, και όπως είπαμε παραπάνω πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες περίπου. Την άνοιξη πρέπει να ελέγχονται και πιο συχνά ο έλεγχος, για να προλάβουμε τη σμηνουργία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...